Tel.: 06/30/253-7206
-

Ajándékutalvány rendelés!

Amennyiben kérdésed van az oldalamon látottakkal kapcsolatban, kérlek,töltsd ki az alábbi nyomtatványt, vagy hívj a 06209753527 telefonszámon. Köszönöm!
NÉV:
EMAIL:
VÁLASZTÁS:
KÉRDÉS:
ELLENÖRZŐ KÓD:
ÍRD BE AZ ELLENÖRZŐ KÓDOT!
   
All Rights Reserved Adonyi Fotó C. 2015.

 

 

 

"Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk."
Szőlészet - Borászat
A bor készítés alapjait édesapámtól tanultam, megszállottsága engem is elragadott, mely azt eredményezte, hogy 2001-ben elkészítettem saját vizsgaboromat. Saját szőlészet nélkül állandó, különleges minőségű borokat - véleményem szerint- nem lehet készíteni, ezért a szőlőtelepítés mellett döntöttem. Cabernet Franc és Chardonnay szőlőfajtákat 2003-2005-ben telepítettem, melyek jól kiegészítik a családi tulajdonban lévő régi fajtákat, a Merlot, Irsay Olivér és Opportót. A Pite borház megnyitásával új lendületet akarok venni, hogy boraim széles körben elérhetővé váljanak. A szőlőt hagyományos, kézműves technológiával dolgozom fel, minél kevesebb „kémia” alkalmazásával. A tartályos és fahordós erjesztést és érlelést a szőlőfajtáktól függően alkalmazom. Faélesztőt csak az illatos irsaynál és a rozénál használok, a többi boroknál a területen jellemző élesztők adják meg a borok egyedi ízét.

 

BORÁSZAT

A szőlőbirtok a Mátrai borvidék nyugati részén a Cserhát és Mátra ölelésében fekszik. Földrajzi elhelyezkedése, délnyugati fekvése és a kézműves technológia évről-évre egyedi jegyekkel ruházza fel borainkat.
BOROKRÓL

A borok készítésénél kiemelt szempont, hogy a természetes folyamatokat hagyjuk érvényesülni. A viszonylag magas savtartalmak kiválóan alkalmasak a vörös húsételek, vadételek ízeinek kiemelésére, élvezeti értékeinek növelésére.
A terméskorlátozással különleges minőségű vörös és rozé borok érhetők el, ahol a finom eleganciájú savak mellett a markánsabb tanninok is megjelennek.
VÖRÖSBOR

A birtokon Cabernet Franc és Sauvignon, Turán, Merlot és Opportó fajták találhatók meg. Fellelhetünk 50 éves és 10-12 éves, viszonylag új telepítésű tőkéket is. Fajtánként önálló borok is készülnek, de figyelemre méltó a házasításukból készített Csenter Cuvé, mely ötvözi a fajták és a terület adottságait.
A bor húsossága kapcsán olyan érzésünk támad, mintha különböző gyümölcsökbe harapnánk bele.
FEHÉRBOR

A közkedvelt Irsay Olivér és a világfajta Chardonnay a meghatározó szőlő, de választékként Zöld Veltelini és Szürkebarát borait is kóstolhatják az idelátogatók. Viszonylag alacsony alkohol-és szárazanyag tartalommal rendelkeznek, melyet ellensúlyoz intenzív illat- és íz világuk. Különösen hangsúlyos a citrusfélék jelenléte.
ROZÉ

A 40 éves szőlőtőkéken termelt Merlot kiváló rose és siller bort produkál. A baráti beszélgetések és ünnepi alkalmak elengedhetetlen welcome drink-je. Bízom benne, hogy ez a termékcsalád vezető szerepet fog betölteni a fajtaválasztékunkban.
VENDÉGLÁTÁS

Aki kíváncsi a helyi palóc ízekre, annak bátran ajánlok egy kirándulást a vendégházunkba. Zömmel helyben termelt alapanyagokból, szabadtűzhelyen, kemencében, bográcsban készült helyi specialitásokat kóstolhatnak az idelátogatók. Szálláshely kapacitásunk 10-12 fő, 2-3 -4 fős férőhelyes szobai elosztásban. Nagyobb csoportokat is tudunk fogadni a környékbeli szálláshelyek bevonásával úgy, hogy az étkezést a vendégházban bonyolítjuk le.
SZABADIDŐ

Az aktív kikapcsolódást kedvelőknek sok érdekes és erőpróbát megkövetelő lehetőséget nyújt a környék. A varázslatos hegyek alkalmasak túrázásra és hegyi kerékpározásra, de kipróbálhatja mindenki a közelben lévő kalandpark nyújtotta szolgáltatásokat. Pásztó város gyógyvizű stranddal rendelkezik. A vadász és horgász szenvedéllyel bírók is lehetőséget kapnak hobbijuk művelésére.
RÓLUNK
KAPCSOLAT
TÉRKÉP
 • birtoknagyság: 5 ha
 • fajták:  Irsay Olivér 0,5 ha
  • Chardonnay 1 ha
  • Opportó 0,7 ha
  • Merlot 1,3 ha
  • Cabernet Franc 1,25 ha
  • Veltelini 0,25 ha
 • szőlőművelés:

régi ültetvényeknél sylvoz középmagas kordon
új telepítéseknél egykaros csapos metszés

 • technológia:

kézműves borászati módszerek
minimális kénhasználat
tartályos erjesztés, érlelés a fehér és a rose boroknál
a kék szőlőnél fakádas erjesztés, 230-500 literes hordós érlelés, 1-2 év

PITE PINCÉSZET
PÁSZTÓ,
Alkotmány út 21.
Tel.: 06/30/253-7206
Tisztelt Látogató! Köszöntöm honlapomon. Remélem, az itt látott szolgáltatások, elnyerik tetszését, és hamarosan vendégeink körében köszönthetjük Önt és családját.
A borokat a Crux-ker Bt termelte és palackozta.

designed and produced by Gábor Adonyi /free-dimension Bt. I 2015 C All rights reserved ADONYI FOTÓ I Minden jog fenntartva!